image description

JOHANNA, TAITOLUISTELIJA

Työskentelen Cadpoolilla nuorempana suunnittelijana. Olen valmistunut ammattikoulusta talonrakentajalinjalta ja nyt opiskelen töiden ohessa rakennusinsinööriksi. Valmistun vuonna 2018 ja se tukee erinomaisesti urani kehittymistä. Aloitin Cadpoolilla vuonna 2013 ja se on suunnittelualan ensimmäinen työpaikkani.

”Kun hyppäät, luota itseesi”

”Vuonna 2014 toteutin pitkäaikaisen haaveeni ja vaihdoin ringeten taitoluisteluun. Ryhmä oli jaettu edistyneisiin ja vasta-alkajiin. Ajattelin itsevarmasti, etten tarvitse opastusta perusasioissa, niitähän olin tehnyt ringettessä jo monta vuotta. Ohjaajan viisaasta kehotuksesta aloitin kuitenkin aivan perusteista.

 

Pian sain huomata, että kaaret ja käännökset tai sirklaus ojennetulla nilkalla on ihan eri juttu kuin hokkarit jalassa täysiä tarpominen. Perustekniikka on kaiken pohja. Jos se ei ole kunnossa, hyppyjen opettelu on paljon vaikeampaa. Puolen vuoden perustekniikkaharjoittelun jälkeen pääsin edistyneisiin.”

Vähemmän habaa, enemmän älliä

”Ringetessä pärjää hyvin kun on vähän pelisilmää ja painaa täysillä. Yritin taitoluistelussa samaa metodia. Ajattelin, että voimalla pärjään; eihän meikatuilla taitoluistelijoilla näyttänyt tulevan edes kuuma. Hiki tulikin pian pelkästä ajattelutyöstä.

 

Aluksi harjoiteltiin paljon pelkkää ryhdikästä asentoa jäällä. Tein harjoituksia kovalla vauhdilla ja kompuroin tämän tuosta. Ensimmäisen vuoden polvet olivat jatkuvasti mustelmilla ja kantapään kautta opin, että taitoluistelussa voima ja nopeus tulee vasta tekniikan jälkeen. Kaunis lopputulos vaatii paitsi fyysistä harjoittelua, myös paljon tekniikkaa ja ajattelutyötä.

 

On sisäistettävä monta asiaa yhtä aikaa. Esimerkiksi Rittihyppyyn lähdetään ulkoterällä ja ulkokaarella, käännytään selin hyppysuuntaan, vaihdetaan sisäterälle ja sisäkaarelle, ponnistetaan ja yritetään pitää keskivartalo tiukkana samalla kun kierit ilmassa. Alas pitäisi tulla pehmeästi piikki edellä, mutta pitkään alastuloni oli mallia kumisaapas, eli alastulossani kuului kamala läsähdys.

 

Piruetissa oli opittava pitämään keskivartalo tiukkana ja katse horisontissa vaikka silmissä vilisee. Kerran lähdin piruettiin taitotasooni nähden liian lujaa ja samassa karkasi horisontti silmistä, enkä enää tiennyt, missä on taivas ja missä on maa. Karahdin jäähän ja löin silmäkulmani. Siihen tuli haava, joka vaati tikkejä.

 

Arpi muistuttaa tapahtumasta edelleen, mutta se ei minua pysäyttänyt. Tässä lajissa on vain pakko uskaltaa luottaa omiin kykyihin.”

Unelmissa isoja elementtejä

”Joukkuelajissa pukukopissa on kova tsemppi ja pelikuviot mietitään yhdessä. Maaleista riemuitaan yhdessä ja tappiot kärsitään yhdessä. Yksilölajissa tunteiden myllerrys on kannettava itse. Positiivista oli se, että onnistumisista seuraava ilo tuntuu suuremmalta ja kokonaisvaltaisemmalta, koska se on alusta loppuun omaa ansiota.

 

Taitoluistelussa seuraava haasteeni on oppia luistelemaan musiikin mukaan, että liike näyttäisi kauniilta ja pehmeältä.

 

Olen pienestä asti haaveillut, että pääsen suunnittelemaan taloja. Aloin rakentamaan omaa uraa myös aivan perusteista. Rakennusalalla olen ollut vuodesta 2005 lähtien ja työkokemusta on kertynyt työmaatehtävistä ja piirtämisestä. Cadpoolin MyWayn koulutuksen avulla olen päässyt kouluttautumaan eri suunnitteluohjelmien kursseille, haluan olla suunnittelun rautainen ammattilainen.

 

On ihan sama mitä töissä tai elämässä tapahtuu, kun laitan luistimet jalkaan ja liuʼun jäälle, se kaikki unohtuu.”

 

‹ Edellinen Seuraava ›