“Juostessa aistit ovat enemmän avoinna. Uskon, että se on biologinen juttu, olemme olleet alkujaan juoksijoita savannilla. Nykyihmiselläkin aistit herkistyvät juostessa. Sitä keskittyy usein vain siihen, mihin astuu seuraavaksi tai minne on menossa. Usein huomaa pohtivansa sitä miltä maa askelten alla tuntuu.
Olen aina tykännyt juosta kovaa. Varsinkin metsäpoluilla se on huimaa. Puut ja pensaat vilisevät silmissä, ja koko ajan pitää olla tarkkana ettei kompastu kiviin tai kantoihin tai törmää teräviin oksiin. Välillä pitää hyppiä esteiden yli, vaihtaa liikenopeutta, asentoa, ottaa kädet avuksi. Nuorempanakin (ennen suunnistusharrastusta) lenkkeillessä usein vain hypin lähimetsässä kiveltä kivelle, kannolta toiselle.
Kerran eräs tuttu oli nähnyt minut hyppimässä ja ihmetteli kovaan ääneen koko paikalla olleelle poikaporukalle, että mitä ihmettä minä oikein olin tekemässä siellä metsässä. Vaikea teinipojan oli selittää kuinka hauskalta hyppiminen kivien päällä, kallioilla, jyrkänteillä tuntui ja kuinka paljon se toi vaihtelua tavanomaiseen kuntopolulla ravaamiseen.
Suunnistusharrastus sai alkunsa opiskeluaikoina Kuopiossa. Lähdin kerran kaveriporukan mukana iltarasteille ja sain heti voimakkaan onnistumisen elämyksen. Tuntui että juoksin kuin tuulispää rastilta toiselle ja tuli heti sillä hetkellä tunne, että tämä on minun lajini. Pakko myöntää etten silloin suunnistanut kovin fiksusti. Säntäilin vain mahdollisimman lujaa seuraavaa rastia päin, jota tietenkin usein jouduin etsimään todella kauan.
Suunnistaessa on siis tärkeää arvioida vauhti oikein. Täysiä ”täyttä laukkaa” ei voi vetää koko aikaa, vaan on tärkeää löytää tasapaino vauhdin ja omien taitojen väliltä. Suunnistus on kuin elämä pienoiskoossa. On hyvä olla sinut itsensä kanssa ja luottaa omaan osaamiseen. Jos muut asiat alkavat pyöriä metsässä mielessä, virheitä tulee ja suoritus kärsii. Virheitä, siis uskomattoman hienoja pummeja sattuu kuitenkin kaikille. Sellaista elämä on, ei pidä lannistua.”