Olli, maratoonari

Työskentelen Cadpoolilla rakennussuunnittelijana, koulutukseltani olen rakennusinsinööri. Alalla olen työskennellyt vuodesta 2011 ja Cadpoolilla 2013 alkaen.

”Juoksemisessa ja työssäni ei oikeastaan ole mitään yhteistä, mutta on hyvinkin mahdollista, että moni asia on loksahtanut päässäni paikoilleen juuri lenkin aikana.”

Ensimmäisen maratonin juoksin juurakossa

En ollut koskaan osallistunut maratonille, kun kaksi työkaveriani Cadpoolista houkutteli minut syksyllä 2016 mukaansa Nuuksion polkumaratonille. Se on täyspitkä maraton, joka juostaan kokonaan kansallispuiston juurakkoisilla poluilla ja hiekkaväylillä.

Päivä oli lämmin ja aurinko paistoi, kun lähdin matkaan.

Poluilla juokseminen on suurempien korkeuserojen vuoksi paljon rankempaa kuin tasaisella alustalla. Lisäksi koko ajan pitää olla tarkkana, ettei kompastu. Pysyin pystyssä ja vaikka lopussa molemmat pohkeeni kramppasivat, pääsin kuitenkin kunnialla maaliin.

Heti kun pääsin maaliin, alkoi sataa rankasti. Minulla oli tavalliset lenkkarit jalassa, joten olin iloinen, että ehdin pois metsästä ennen kuin polut muuttuivat liukkaiksi.

Maraton oli aika paha, mutta metsässä juokseminen tuntui luontevalta ja vaihtelevalta, kivemmalta kuin tavalliset lenkit. Ehkä käyn seuraavaksi kokeilemassa tasaisella juostavaa maratonia, joskin sitä varten pitäisi alkaa kohta harjoitella.

Juokseminen ei ole tylsää

Olen lenkkeillyt melkein aina. Helppous viehättää minua: juoksen siellä mihin kotiovelta pääsee. Välttelen asvalttiteitä, hiekalla on mukavampi juosta eikä tarvitse kuunnella autojen melua.

Käyn juoksemassa joka kelissä. Vesi- tai räntäsade ei haittaa ollenkaan, koska lenkin jälkeen pääsee suihkuun ja voi vaihtaa kuivat vaatteet päälle. Jos on liukasta, juoksen suunnistuskengissä, joissa on nastat pohjassa.

Minun mielestäni juokseminen ei ole tylsää. Lenkillä voi miettiä omia ajatuksia eikä tarvitse keskittyä mihinkään. Välillä kuuntelen musiikkia samalla kun juoksen, mutta esimerkiksi keväisin on virkistävää kuunnella lintujen laulua.

Jos lenkkeilyyn tulee tauko, aloittaminen on aina yhtä hankalaa. Mutta kun vain viitsii lähteä tarpeeksi usein, kunto kohoaa.

Juoksujalkaa loppuun saakka

Juokseminen on hyvä tapa nollata ajatukset työpäivän jälkeen. Jos töissä on meneillään juttu, joka pyörii päässä, se helposti pyörii päässä myös nukkumaan mennessä. Mutta kun heittää lenkin, pää saa lepoa.

Ja kun käy juoksemassa, jaksaa töissäkin paremmin. Jos vain pystyn, aion juosta koko loppuelämäni.

Olen viime aikoina tehnyt työssäni 3D-mallinnuksia, joiden avulla on mietitty erilaisten hankkeiden ongelmakohtia ja kehitysratkaisuja. Kiinnostavinta työssäni on juuri haasteellisuus: tykkään etsiä ja löytää ratkaisuja. Pidän myös monipuolisuudesta ja siitä, että töissä ei ole koskaan tylsää.