Taiteiden yön 2023 tekoälyseminaari

Järjestimme Taiteiden yönä 17.8. vuotuisen oman Taiteiden yön tapahtumamme. Pääsimme nauttimaan yhdessä työntekijöidemme, asiakkaidemme sekä muiden yhteistyökumppaneidemme kanssa kiinnostavasta seminaarista, jossa käsiteltiin tekoälyn mahdollisuuksia suunnittelutyössä.

Viime torstain tapahtumassamme Pikku-Finlandialla olivat puhujina Aalto-yliopiston työelämäprofessori, Aalto Ventures Programin johtaja ja muusikko Lauri Järvilehto sekä Suomen ja Euroopan parhaaksi valokuvaajaksi valittu Antti Karppinen.

Esityksessään Järvilehto painotti sitä, kuinka tekoälystä puhuttaessa pitäisi aina muistaa, mitä se pohjimmiltaan on: tilastotieteeseen pohjautuvaa sanan, pikselin tai muun asian arvausta. Kun ymmärrämme tekoälyn todellisen olemuksen paremmin, ymmärrämme myös, ettei se toimi missään määrin kopiokoneena, vaan ihmisasiantuntijuutta vaativana luovuuden jatkeena. Kaiken markkinahömpän ja pöhinän läpi tulisi nähdä, kuinka kätevä työkalu generatiivinen tekoäly voi olla.

Aalto-yliopiston professori Lauri Järvilehto kertoi, mitä tekoäly oikeasti on.

Järvilehdon viesti kiteytyi lopulta siihen, että kaikkien olisi hyvä ainakin jollain tasolla tutustua generatiivisen tekoälyn sovelluksiin. Jokaisen kannattaisi esimerkiksi kuukauden ajan opetella käyttämään ChatGPT:tä ja Midjourneyta. Loppujen lopuksi se ei vie paljon aikaa, eikä sitä ole pakko jatkaa, jos se ei tunnu omalta jutulta. Joka tapauksessa olemme kuitenkin menossa siihen suuntaan, että työelämässä pärjäävät parhaiten ne, jotka osaavat omaksua uusia teknologioita ja hyödyntää niitä oman asiantuntemuksensa tukena. Tekstin lopussa on liitteenä lista linkkejä tekoälysovelluksiin ja -uutisiin, joihin Järvilehto suositteli alkajaisiksi tutustumaan.

Antti Karppinen oli samoilla linjoilla Järvilehdon kanssa siitä, että tekoäly ei vie ihmisiltä töitä, vaan luo mahdollisuuksia niille, jotka sitä uskaltavat käyttää. Hän esitteli teoksiaan ja sitä, millainen prosessi niiden luomisen taustalla on. Kuvaa luodessa tekoälysovellukselta pitää osata kysyä tarkasti, mitä haluaa, sekä osata myös määritellä, mitä ei halua. Tekoälylle voi myös opettaa uusia malleja esimerkiksi oman aiemman tuotantonsa pohjalta, tai vaikka käyttäen lähtömateriaalina valokuvia itsestään.

Valokuvaaja Antti Karppinen esitteli, kuinka melko yksinkertaisilla komennoilla voidaan luoda kuva Midjourney-sovelluksella.
Tässä kuva on puolestaan luotu Stable Diffusion ohjelmalla hyödyntäen paljon yksityiskohtaisempaa ja tarkempaa promptia, eli syötettä.

Me Cadpoolilla haluamme tarjota työntekijöillemme sekä asiakkaillemme mahdollisuuden kouluttautua tekoälyosaamisessa aallon harjalla, minkä vuoksi tarjoammekin nyt syksyn aikana kursseja tekoälyn käytöstä suunnittelutyössä ja visualisoinnissa. Muun muassa Antti Karppinen on itse tulossa meille opettamaan perustyökalujen, kuten Midjourneyn ja Stable Diffusionin käyttöä. Mikäli koulutuksiin osallistuminen kiinnostaa sinua ja/tai organisaatiotasi, voi meihin olla yhteydessä tulevasta koulutustarjonnasta. Lisäksi päivittyvää tietoa löytyy koulutuskalenteristamme.

Tässä vielä Lauri Järvilehdon meille lähettämä linkkilista hyödyllisistä tekoälysovelluksista ja -uutisista:

Tekoälyt:
Teksti: chat.openai.com/
Kuva: www.midjourney.com/
Kuva: openai.com/dall-e-2
Video: runwayml.com/
Musiikki: www.riffusion.com/
Musiikki: soundful.com/
Puhe: beta.elevenlabs.io

Uutiskirjeet ja resurssit:
All Things AI & Newsletter: allthingsai.com/
TLDR AI Newswletter: tldr.tech/ai
Snack Prompt: snackprompt.com/
ChatGPT Tips & Tricks: www.facebook.com/groups/1208729370067516
Midjourney Official: www.facebook.com/groups/395755276049376
Elements of AI: https://www.elementsofai.com

Kiinnostavia artikkeleita:
openai.com/research/gpt-4
writings.stephenwolfram.com/2023/02/what-is-chatgpt-doing-and-why-does-it-work/
bounded-regret.ghost.io/what-will-gpt-2030-look-like/
towardsdatascience.com/how-gpt-models-work-b5f4517d5b5?gi=bc9bb74f33fe
mccormickml.com/2022/12/21/how-stable-diffusion-works/

Artikkelin kuvat: Viljami Wuollet