Tekoäly ja tulevaisuuden haasteet: Nordic Business Forumin merkittävät puheenvuorot

Nordic Business Forum tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden kuulla maailman huippuluokan asiantuntijoita ja meillä toimistolla pyörikin kaksipäiväinen live stream tapahtumasta. Nordic Business Forumissa oli meillekkin Taiteiden yön tapahtumasta tuttu puheenaihe tekoäly vahvasti mukana. 

Amy Webb – Futuristi, kirjailija, Future Today instituutin toimitusjohtaja ja perustaja

Yksi tapahtumassa tekoälystä puhuneista oli Amy Webb. Hänen puheensa tekoälyn tulevaisuudesta ja siitä, mitä yritysten tulisi tietää tekoälystä, oli paitsi mielenkiintoinen myös silmiä avaava. Webb muistutti meitä siitä, että tekoäly ei ole itsestään luotettava tietolähde. Vaikka se perustuu valtaviin tietomääriin ja on äärimmäisen tehokas, on aina tärkeää kysyä, kenen tietoa se käyttää, mistä se tulee ja millaisessa kontekstissa sitä käytetään. Hän korosti, että tekoäly kehittyy valtavalla nopeudella ja myös siksi sen luotettavuuteen tulee suhtautua varauksella. 

Webb esitti, että tekoäly voi muuttaa kaiken tiedon, mukaan lukien eleet ja ilmeet, tuotteiksi. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia liiketoiminnalle, mutta samalla herättää kysymyksiä siitä, miten se vaikuttaa ihmisten elämään ja oppimiseen. Esimerkiksi lapset eivät välttämättä enää opiskele perinteisellä tavalla, kun tekoäly voi suorittaa tehtävät nopeammin ja tehokkaammin. Webb korosti, että tekoäly ei ole ihmistyön korvike vaan työkalu, joka voi auttaa kehittämään ja lisäämään tehokkuutta, muistuttaen meitä siitä, että tekoäly on myöskin hyvin voimakas työkalu, ja sen käyttöön liittyy monia haasteita ja eettisiä kysymyksiä, jotka meidän tulee ottaa vakavasti. Hän tiivisti asian sanoilla: ”AI is magical but it is not magic.”. Tekoälyn kehitys jatkuu, ja meidän päätöksillämme on suuri merkitys sen suuntaan.

Mikko Hyppönen – Tietoturva-asiantuntija ja WithSecuren tutkimusjohtaja

Mikko Hyppönen puolestaan puhui tekoälyn aliarvioinnista. Hyppönen käsitteli puheessaan sitä, miksi tekoäly on juuri nyt esillä, kuinka tekoälyä käytetään niin työssä kun vapaa-ajalla, sekä toi puheessaan esille myös tietoturvalliset riskit tekoälyn käytössä. Kaikkea tietoa mitä tekoälylle syötetään, voidaan käyttää myös väärään tarkoitukseen. Esimerkkinä erilaiset tietojenkalastelut tai huijaukset, joita tehdään täysin rikollismielessä. 

Hyppönen toi esille sen kuinka helppoa on luoda kuvia ja videoita maailman johtavista ja tunnetuista henkilöistä, jotka ovat täysin harhaanjohtavia tai valetta. Teknologia näihin huijauksiin ja väärinkäytöksiin on jo olemassa ja lähdekriittisyyden tärkeys lisääntyy entisestään. Samaan aikaan kehitys on ihanaa ja aivan hirveää, riippuen siitä miten sitä käyttää. Hyppönen pohti mm. sitä, onko tekijänoikeudellisesti reilua ottaa kuva netistä, luoda siitä tekoälyn avulla jotakin muuta ja sitten myydä omana tuotoksenaan eteenpäin. Lopuksi kysymys siitä, säilyykö ihmisen älykkyysosamäärä samana, kun tekoäly kehittyy huimaa vauhtia, jäi ilmaan. Tämä herättää pohdintaa tulevaisuuden haasteista ja mahdollisuuksista, kun tekoälyn vaikutus elämäämme kasvaa entisestään.

Amy Webb Nordic Business Forum 2023