Midjourney – tyyliä, taitoa ja tunnelmaa

Tämä artikkeli on ensimmäinen osa sarjasta, jossa esittelemme suunnittelijoille hyödyllisiä AI-työkaluja. Tässä tekstissä käsitellään Prompteiksi kutsuttujen tekstipohjaisten komentojen avulla tuotettavaa kuvallista materiaalia ja siihen parhaiten soveltuvaa ohjelmaa nimeltä Midjourney, joka on loistava valinta niille, jotka arvostavat laadukkaita ja vaikuttavia kuvia.

Suunnittelijamme loi mallikuvia Midjourney-ohjelmalla. Lopputuloksia voi hyödyntää moneen eri käyttötarkoitukseen.

Midjourney toimii tekstipohjaisten komentojen avulla, joita syötetään ohjelmaan Discord-sovelluksen kautta. Prosessi muistuttaa esimerkiksi tilannetta, jossa asiakas esittää toiveita arkkitehdille: muutaman lauseen mittainen ohjeistus antaa keinoälylle raamit, joiden puitteissa se luo kuvia. Tällöin ohjelmalle jää sekä tilaa että vastuuta täyttää ne aukot, joita muutaman lauseen pituinen litania ranskalaisia viivoja jättää.

Vaikka Midjourney tuottaa usein vaikuttavia ja tyylikkäitä kuvia, sen käyttö ei ole täysin ongelmatonta. Aina tekoäly ei pääse loistamaan ja tuolloin se täyttää aukkoja hallusinaatioiksi kutsutuilla epäjohdonmukaisuuksilla, joista tunnetuimpia ovat vääntyneet tai ylimääräiset raajat ja sormet. Vaikka muihin kummallisuuksiin kuuluisi pöydistä puuttuvat jalat ja ilmassa levitoivat juomalasit, ovat pienet virheet korjattavissa itse ohjelmassa tai myöhemmin Photoshopin avulla.

Yllä on Midjourneyn generoima kuva, joka ensi silmäyksellä näyttää erittäin aidolta. Tarkempi tarkastelu kuitenkin paljastaa virheitä, kuten henkilön käsien epäluonnollisen ulkonäön.

Kun ohjelmaan on kirjannut toiveensa siitä mitä kuvan haluaa esittävän ja sen lisäksi kuvaillut tunnelmaa, esitettäviä asioita, kuvan laatua ja tyyppiä, kellonaikaa, valon laatua, ihmisten olemusta, ikää ja pukeutumista, kohdekuvan maantieteellistä sijaintia, vuodenaikaa, ”kameran ja filmin” tyyppiä, värejä ja muita kokonaisuuteen vaikuttavia tekijöitä sanallisesti antaa se tarjolle neljä kuvaa, joista voi valita sen, joka parhaiten osuu valmiiksi asetettuihin toiveisiin tai sen, joka onnistuu tuomaan yllättävimmän ja inspiroivimman tuloksen.

Yllä on esimerkki siitä, miltä promptaaminen voi näyttää Discordissa.

Midjourney tarjoaa myös mahdollisuuden säätää kuvien tyyliä ja tunnelmaa esimerkiksi sitä, kuinka ”myyvää ja idealisoitua mutta geneeristä” (stylize-käsky) tai ”arkisen banaalia ja harmaata tai vinoutuneen yllättävää” (weird-käsky) lopputuloksesta haluaa. Yleisimmät komennot liittyvät kuitenkin kuvan skaalaamiseen ja panorointiin.

Kuvassa suomalainen pariskunta istuu keittiössään. Kuten kuvasta näkyy, AI:lla voi luoda myös arkisia kuvia. Tyylin voi mukauttaa käyttötarkoituksen ja kohderyhmän mukaan.

Mitä arkkitehtuurin ja sisustuksen visualisointiin tulee, Midjourney tarjoaa detaljirikkaita ja taitavasti sommiteltuja kuvia. Tavallisilla 3D-renderöintityökaluilla todenmukaisuuden saavuttaminen vaatii aikaa vievää manuaalista työtä, kuten viinipullojen ja kynttilöiden asettelua somisteiksi, valojen sijoittelua ja säätöä sekä ihmishahmojen valitsemista tarjolla olevista vaihtoehdoista (silläkin riskillä, että sama henkilö saattaa arkkitehtuurikilpailun mallinnuksissa seikkailla useamman toimiston visualisoinneissa).

Yksityiskohtaisempaa ja uniikimpaa visualisointia: Esimerkiksi yllä oleva kuva on generoitu AI:n avulla, ja se esittää sisustusarkkitehtimme näkemystä Helsinkiläisen asunnon sisustuksesta.

AI-työkaluna visualisoinneissa tarjoaakin juuri sitä prosessien mutkien suoristamista, mihinkä sen apu on varsin tervetullutta; samanaikaisesti se antaa kuvia tuottaessaan vinkkejä ja ehdotuksia, joita suunnittelija ei vielä hetkeä aikaisemmin olisi itse tullut ajatelleeksi.

UUSI AI-koulutus: Kuvatuotanto tekoälyllä arkkitehtuurissa, sisustussuunnittelussa ja markkinoinnissa
  • Haluatko oppia, mitä työkaluja on käytettävissä ja miten niitä hyödynnetään suunnittelussa?
  • Kiinnostaako sinua uudet tavat markkinoida yritystäsi ja erottua kilpailijoista? Haluatko olla alasi suunnannäyttäjä?
  • Tiedätkö, miten AI:lla luodusta kuvasta saadaan julkaisukelpoinen?