Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? – Tarkastelu markkinoilla tarjolla olevista AI ohjelmista ja toimintamalleista

Aikaisemmissa kirjoituksissa on käynyt ilmi, että AI-pohjaisia arkkitehtuuriin ja muotoiluun liittyviä ohjelmia on tarjolla valtava määrä, mikä osin voi olla harhaanjohtavaa. Tässä artikkelissa tarkastelemme useiden ohjelmien yhteenvetoa sekä erilaisia tapoja integroida tekoäly omaan työskentelyyn.

Yllä on esimerkkejä siitä, miltä Midjourneylla generoidut visualisoinnit voivat näyttää.

Visoid – helppokäyttöinen ratkaisu, laadukkaat kuvat

Oslosta kotoisin oleva Visoid toimii samalla tavalla valmiin kuvan muokkaamisessa kuin edellisessä kirjoituksessa käsitelty Stable Diffusion, mutta sen käyttöliittymä muistuttaa enemmän Applen MP3-soitinta kuin Moog-syntetisaattoria. Riisutussa valikossa 3D-mallista otettu ruutukaappaus voidaan renderöidä sanallisten ’promptien’ avulla, jolloin varsinainen renderöintiohjelma voidaan jättää välistä. Käyttäjä voi tekstisyötteen lisäksi valita, haluaako ulko- vai sisäkuvan, vuorokaudenajan ja tyylin, joiden avulla ohjelma vastaa erinomaisesti käyttäjän tarpeisiin.

Visoidin tyylillisten ratkaisujen perusteella on ilmeistä, että sen taustalla on Stable Diffusionin tekniikka sekä arkkitehtuuri- ja sisustuskuvilla koulutettu malli. Ohjelmalla ei kuitenkaan voi tehdä yhtä perinpohjaisia muutoksia itse kuvaan, vaan ne on tehtävä ennen kuvan syöttämistä. Visoid saa kuitenkin kiitosta kuvan laadusta, arkkitehtonisten elementtien säilyttämisestä ja käyttöliittymän helppokäyttöisyydestä.

Yllä on esimerkki Visoidin kautta luodusta samasta olohuonekuvasta kuin edellisessä artikkelissa.

Katso edellinen postaus.

Xkool – suuret odotukset, rajoitettu käytettävyys

Samalla periaatteella toimii myös Xkool, jolta odotetaan paljon oheisen lehtiotsikon, ohjelman kotisivujen lupausten ja yhteen maailman suurimmista netissä toimivista arkkitehtuurijulkaisuista rahalla maksetun artikkelin perusteella. Ilman kiinankielen perustaitoja ohjelman toiminnallisuuksista (joihin kuuluu myös arkkitehdin työhön liittyviä pohjien ja kerrosneliöiden muokkaustoimintoja) jää käytettäväksi lähinnä vain visualisointipalvelu. Kun samaa tekstisyötettä käytetään kuin edellisessä kuvassa, tuloksena on perinteinen Stable Diffusion -kuva, joka vaatisi vielä stilisointia Photoshopissa.

Xkoolin avulla luotu visualisointi

Adobe Photoshop – tekoäly ja kuvankäsittely

Photoshop-ohjelmassa on jo AI-pohjainen muokkaus- ja valintatyökalu osana peruskäskyjä. Vaikka sen ei voi odottaa luovan kuvaa tyhjästä tai tuottavan täysin valokuvan laatuista jälkeä valinta-alueen ulkopuolelle, se pystyy silti tarjoamaan hämmästyttävän tarkkoja ja uskollisia ratkaisuja lopputuloksen kannalta.

Oheisessa kuvassa on esitetty aikaisemmista blogikirjoituksista tuttu kylpylämaailma Adoben käsittelyn jälkeen. Huvittavana yksityiskohtana ohjelmien eroissa on visuaalisuuden geopoliittinen luonne.

Katto on peitetty erittäin hyvin ja vasemmanpuoleisen seinän aukot maisemineen ovat saaneet erinomaisen jäljen, mutta lisätyt kylpijät näyttävät kuin ihmistä suuremmilta Barbie-nukeilta, jotka on heitetty altaaseen. Kyseessä on kuitenkin vasta Adobe Firefly AI-kuvageneraattorin kolmas beta-versio. Ei ole pitkä matka siihen, että olemme vaiheessa, jossa ei-toivotut sukulaiset voidaan poistaa juhlakuvista ilman perinteisiä Photoshop-taitoja. Tämä kehitys on verrattavissa tilanteeseen, jossa kielenkorjaus saapui tekstinkäsittelyohjelmiin.

Veras – integroitava AI työkalu

Vastaavalla periaatteella toimii myös Coloradossa sijaitsevan EvolveLABin vuonna 2015 kehittämä Veras AI, joka on integroitavissa esimerkiksi Revitiin, SketchUpiin tai Rhinoon. EvolveLAB tarjoaa BIM-koulutusta ja kehityspalveluita arkkitehti- ja insinööritoimistoille, ja AI-pohjaisen arkkitehtuurikehityksen kehittäminen on ollut luonteva tapa edistää yrityksen kasvua ja kehitystä. Huhtikuussa yksi BIM-alan suurimmista toimijoista, Vectorworks, integroi Veras AI:n osaksi ohjelmistonsa työkalupakettia. Jää nähtäväksi, tarjoaako EvolveLAB jatkossa tuotettaan edelleen kilpailijoille plug-in -muodossa.

Yllä on kuvakaappauksia Veraksen verkkosivuilta. Työkalun avulla voi säätää visualisointien yksityiskohtia ja luoda hetkessä uusia ideoita.

Seuraavassa blogikirjoituksessa puhdistamme pölyt kuvatuotannon suhteen ja tarkastelemme AI:n käyttöä siinä, miten ja millä arkkitehti tai suunnittelija pystyy sisällyttämään AI:n käytön paremmin omaan toimintaansa.

Sinua saattaisi kiinnostaa: Tekoäly blogi

Kouluttaudu Cadpoolilla: Kuvatuotanto tekoälyllä arkkitehtuurissa, sisustussuunnittelussa ja markkinoinnissa