Kehittyvä vetyteollisuus tarvitsee prosessi- ja putkistosuunnitteluosaamista

Tämä postaus on kirjoitettu Aalto-yliopiston tuotantotalouden opiskelijoiden Cadpoolille tekemän projektiraportin pohjalta.

Vetyteollisuus on edelleen vasta kehitysvaiheessa oleva ala, joka sisältää monta ratkaisua vaativaa muuttujaa. Suomessa on kuitenkin viime aikoina otettu askeleita eteenpäin vetyteollisuuden kasvun kiihdyttämiseksi vastauksena muuttuneeseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen, jonka vuoksi venäläistä maakaasua ei ole enää saatavilla. 

Useita erilaisia ja eri kehitysvaiheissa olevia, vetyyn liittyviä hankkeita on jo kehitteillä, ja alan tulevaisuuden näkymät ovat lupaavia. Kehittyäkseen lisää, vetyteollisuus tarvitsee uutta putkistoinfrastruktuuria. Suuremmat tulevaisuuden visiot vaativat satoja kilometrejä putkistoa vuoteen 2030 mennessä. Näin ollen tarvetta putkistosuunnittelijoille ja -insinööreille on todennäköisesti luvassa. 

Vedyn tuotannon tarve tulee pääsääntöisesti teollisuuden tarpeista. Suurimmat suunnitelmat ovat Pohjanlahdella, jossa terästeollisuus johtaa muutosta. Siellä on jo tehty kokeita vedyn käytöstä, ja suunnitelmat ovat selvät etenemiselle. Teollisuusvetoisten hankkeiden lisäksi on hankkeita Power-To-X kaasupolttoainetuotannon puolella. 

Vasta kehitysvaiheessa olevalla alalla on paljon epävarmuuksia insinööritarpeen muodosta ja laajuudesta. Vetyteollisuuden kuitenkin odotetaan tarvitsevan prosessi-insinöörejä, putkistoinsinöörejä sekä kemianteollisuuden osaajia, ja me Cadpoolilla haluamme tarjota työntekijöillemme mahdollisuuden päästä osaksi tätä tulevaisuuden alan kehitystyötä.